Kinesitherapie

Kinesitherapie is een paramedisch beroep dat zich bezighoudt met de behandeling van acute en chronische klachten aan het steun- en bewegingsapparaat. Tal van interne verstoringen geven een disbalans tussen spanning en ontspanning. We proberen deze energetische balans terug te herstellen.

Na een eerste kennismaking met de kinesist wordt er een diagnose gesteld op basis van een vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek en eventuele bevindingen van een (huis)arts.

De kinesist stelt vervolgens een behandelplan op en bespreekt dit met de patiënt.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van allerhande technieken, zoals terug te vinden bij onze andere specialisaties. We hanteren voornamelijk twee grote pijlers: manueel en oefentherapie.

Er worden specifieke manuele technieken toegepast in een welbepaalde volgorde over de wervelzuil, extremiteiten, abdomen en schedel. Bijvoorbeeld mobilisaties, manipulaties, stretching, triggerpointbehandeling, massages, fricties, e.d.

Daarnaast maken onze ervaren therapeuten veel gebruik van oefentherapie om optimaal te functioneren en preventie op lange termijn te garanderen.

Lynn Fiddelaers
Sandra Vreven
Remco Gijbels

Sportrevalidatie & blessurepreventie

Sportrevalidatie richt zich op het herstel na het oplopen van een sportblessure. Het wordt vooral ingezet bij traumata, scheuren of verrekking aan spieren, pezen en ligamenten.

In eerste instantie wordt er gekeken naar de aard van de blessure. Hierbij wordt een verschil gemaakt tussen acute blessures, overbelastingsblessures en gewone blessures. Op basis hiervan wordt een persoonlijk oefenprogramma opgesteld. Tegelijkertijd versterken we bepaalde spiergroepen ter voorkoming van een nieuwe blessure. Graag adviseren wij ook over welke warming-up en cooling-down het beste past bij de sport die u beoefent.

Sandra Vreven
Remco Gijbels

Lymfedrainage volgens Vodder

Manuele lymfdrainage is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ritmisch wordt een zacht spiraalvormige druk uitgeoefend op lymfeklieren en -banen. Dit ritme komt exact overeen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen. Lymfebanen bevinden zich over het hele lichaam en monden uit in lymfeklieren. Deze filteren afvalstoffen en maken bacteriën en virussen onschadelijk.

De methode is erop gericht vochtdoorstroming doorheen het lymfstelsel te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat het teveel aan vocht, wat zich ophoopt na beschadigingen in het weefsel, beter en sneller via de lymfbanen afvoert. Tevens ondersteunt het ook een voedende en zuiverende werking van het lichaamsvocht.

Bij beschadiging van het weefsel, bijvoorbeeld door een operatie, raken de lymfevaten tijdelijk verstopt en worden er minder afvalstoffen afgevoerd. Hierdoor ontstaat oedeem (vochtophoping). Dankzij de toepassing van de manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder, wordt het lymfesysteem ondersteund en kan het vocht weer worden afgevoerd.
Lymfdrainage wordt ingezet bij verstuiking, bloeduitstorting, na operatie, spierpijn- of letstel, bloedcirculatiestoornissen e.d.

Lynn Fiddelaers

Shockwave therapie

Extracorporal Shock Wave Therapie (ESWT) is een therapievorm waarbij er met energetische geluidsimpulsen relatief veel energie wordt overgebracht om zo de calcificaties en sclerosering mechanisch te verbrijzelen. Hierdoor wordt tevens het metabolisme geactiveerd, wat de bloedcirculatie verbetert en het genezingsproces versnelt.

Radiale shockwave therapie, met een laag tot gemiddeld energieniveau, is een niet-invasieve techniek. Dit is een goede behandelmethode voor complexe musculoskeletale aandoeningen, sportletsels en triggerpoints.

Lynn Fiddelaers

Pre- & postnatale kinesitherapie

Het lichaam ondergaat tijdens de zwangerschap tevens een aantal veranderingen. Zo beïnvloedt
de zwangerschap o.a. je houding, evenwicht, beweging, ademhaling en spierbelasting.
Spieren rond voeten, benen, billen, heup, bekkenbodem, buik, rug, borst en hals krijgen het zwaar
te verduren en geven specifieke zwangerschapsklachten zoals rugpijn, bandenpijn en
gewrichtsklachten. Het is belangrijk om een aantal spiergroepen bewust te kunnen spannen of
ontspannen.
Zwangerschapskinesitherapie zal je helpen de klachten beter te begrijpen en allerhande
veranderingen op te vangen. Daarnaast leer je ook de bevalling voor te bereiden door
verschillende ademhalingstechnieken, persoefeningen om de baby uit te drijven, informatie over
ontspanningsoefeningen, massages en houdingen.
Na de bevalling besteedt zwangerschapskinesitherapie aandacht aan het versterken van spieren,
die bijdragen aan de stabiliteit van het bekken en de wervelkolom.

Lynn Fiddelaers

Dry Needling

Myofasciale therapie of ook wel triggerpointtherapie genoemd, is een vorm van behandelen die zich richt op triggerpoints van spieren of bindweefsel. Dit zijn kleine, voelbare verhardingen in een spier, die zeer drukpijngevoelig zijn. Ze kunnen ontstaan doordat de spier bruusk opgespannen wordt (bv. bij blootstelling van wind, koude) of door herhaalde belasting. De plaats waar de vezels niet meer soepel bewegen en in elkaar verstrengelen, zal er een ‘knoop’ ontstaan.

De behandeling vindt plaats door een naald te prikken in de verdikking, wat soms een schokje kan veroorzaken. Het prikken stimuleert de bloedcirculatie lokaal en de spier kan zich hierdoor ontspannen. Deze behandeling wordt naast het behandelen van triggerpoints ook toegepast bij stijfheid en chronische pijn in de spieren. Iedere spier in het lichaam kan pijn veroorzaken, maar het opmerkelijke is dat de triggerpoints zich vaak op een heel andere plaats bevinden dan waar de pijn gevoeld wordt, dit noemen we ‘gerefereerde pijn’. Uw therapeut herkent de pijnklachten en kan de betreffende triggerpoint opsporen.

Lynn Fiddelaers
Sandra Vreven
Remco Gijbels

Taping

Kinesiotaping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om de spieren te ondersteunen. Het heeft een rekbaarheid van 140%, vergelijkbaar met die van de huid, waardoor het de spieren niet vast zet. De spieren kunnen vrij bewegen zonder ze meer uit te rekken dan gewenst. De kinesiotape beïnvloedt alsook, door het optillen van de huid, de circulatie, lymfe, fascia, gewrichten en spieren.

Bij deze laatste vormt het een uitstekende manier om slappe spieren op spanning te brengen en overspannen spieren de nodige rust te geven.

Vaak is dit een aanvullende behandeling op andere behandelingen en wordt het in verschillende situaties aangeraden. Zo kan taping worden ingezet na letsels zoals verstuiking, verrekking en (spier-) scheuren, maar ook preventief.

Deze tape kan nat worden zonder zijn functionaliteit te verliezen en heeft een anti-allergische lijmlaag. De tape kun je daardoor probleemloos enkele dagen op het lichaam laten zitten.

Gewone sporttape daarentegen wordt toegepast om de pijnlijke beweging te beperken en moet dan ook verwijderd worden na een wedstrijd, omdat het bloedcirculatieproblemen kan geven.

Sandra Vreven
Remco Gijbels

Temporomandibulaire disfunctie (TMD)

Kaakgewrichtsklachten is een verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan. Het kauworgaan bestaat uit de kauwspieren, het kaakgewricht, het gebit en de bijbehorende zenuwen. De kauwspieren zorgen voor het dagelijks functioneren tijdens kauwen, slikken en praten en worden dus op een dag veel gebruikt. Zoals bij alle spieren is het dus belangrijk dat de kauwspieren voldoende rust krijgen. Het kan ook zijn dat deze spieren meer doen dan de dagelijkse functie, zoals klemmen of knarsen tijdens de slaap. Stress is hierbij een belangrijke factor. Kauwspieren kunnen dan pijnlijk worden, vermoeid raken of een uitstralende hoofd- of oorpijn zorgen. De kinesist kan met behulp van oefeningen van uw klachten afhelpen of ermee leren om te gaan.

Huisbezoeken

Onze praktijk biedt ook huisbezoeken aan, slechts enkel indien je de woning niet kan verlaten. Dit uiteraard binnen een aanvaardbare afstand.

Lynn Fiddelaers
Sandra Vreven
Remco Gijbels